Iveta Krausová - fotografka, Mladá Boleslav a Praha

Tea market

Co neodmyslitelně patří k Číně? Čaj...

Během vánočních prázdnin jsme si s dětmi zajeli na šanghajský čajový trh – Tea market. Ač bylo parkoviště plné tak, že by tam nepropadl ani špendlík a museli jsme parkovat o jeden blok dál, po vstupu do budovy, jsme byli opět jediní Evropané, kteří se zde mezi obchůdky pohybovali – uličky zely prázdnotou a spousta obchůdků byla i zavřená..

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Stojíte-li na poměrně rušné křižovatce před samotnou budovou čajového trhu  – neboli „čajáku“, jak se zde mezi Čechy říká, asi by vás nenapadlo, že se nacházíte před obchodním domem, plným nejrůznějších druhů čaje a nejen čaje, ale všeho možného, co k přípravě čaje nebo k čajovému obřadu potřebujete. To vše pak doplňují různé sošky, dekorace, obrázky nebo šperky. V budově totiž mezi obchůdky s čajem najdete i několik dílen, ve kterých tvoří různí umělci, kteří kouzlí třeba se dřevem nebo štětcem.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Druhy čajů, jejich podobu a také cenu jednoduše přehlédnete okem.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tianzifang

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Když jsem poprvé viděla to, co vidíte ve sklenicích dole, tak mi to připomnělo pomerančovou a citronovou kůru, kterou doma sušíme na zdobení vánočních věnců, ale pravda je jiná :-) Je to přísada do čajů a její cena je rozhodně o dost vyšší.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova

Při první návštěvě čajového trhu před třemi lety jsem poprvé viděla tuto podobu sušeného a slisovaného čaje, která na první pohled může připomínat malované keramické talířky. "Koláče" pevně slisovaných čajových lístků, které se porcují pomocí ostrého nástroje, který uvidíte na jedné z následujících fotografií.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Obchůdky jsou různé, menší i větší, jednoduché i honosnější. Vzadu na foce posuvná stěna skrývá mrazáky, ve kterých se uchovává zelený čaj. Zelený čaj je čaj nejmladší, s minimálním stupně fermentace. Číňané většinou lístky po jejich zavadnutí praží asi pět minut na wok pánvi, poté je svinují a opět praží. Následně ho pak tvarují. Uchováváte-li zelený čaj v mrazáku, zachováte ho maximálně čerstvý a aromatický.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Výlohy jsou plné všelijakých nádobek, sošek, ozdob, korálí a porcelánu.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Malá dřevodílna. Všimnete-li si, řemeslníci i obchodníci velmi často používají rukávníky na ochranu oblečení.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

A všude je spousta beden a krabic, protože nakoupit čaj můžete i online. Máte-li třeba svého oblíbeného prodejce a znáte-li sortiment, který prodává, stačí napsat zprávu, co si přejete a dopravce vám zásilku doručí často do druhého dne.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

V Číně jsou černé čaje známy už od 7. století, neříkalo se jim ale čaje černé, nýbrž šedé. Můžete zde potkat i označení "červený čaj" - podle barvy výluhu. Označení "černý čaj" použijeme spíše my v západním světě.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Podoba čaje je zde různá, najdete velké i menší koláče slisovaného tmavého čaje, čaj granulovaný (drobnější kuličky smotaných čajových lístků) nebo čaje kvetoucí, které nejsou ničím jiným, než umně smotanými a šikovně uvázanými lístky čaje.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Šikovné ruce kreslíře.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Některé obchůdky jsou nazdobené a blýskavé, jiné připomínají tak trochu sklad čaje.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

I kaligrafii zde natrefíte.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova t

Prázdné uličky, které za normálního režimu žijí návštěvnickým ruchem - turisté sem rádi jezdí, aby si nechali předvést ukázku přípravy čaje a ochutnají přitom mnoho druhů, aby si pak domů odnesli ten "svůj šálek čaje" - dnes působí smutným dojmem a pro obchodníky musí být den na prázdném trhu neuvěřitelně dlouhý.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Mrazáky najdete skutečně v každém správném obchodě.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Náš cíl byl jasný. Milá obchodnice, kterou jsme s přáteli poznali před třemi roky na nás již čekala, aby dětem ukázala přípravu čaje, což je dle mého super zážitek, na který jsem ráda vzpomínala. Protože my Češi, kteří doma vezmeme balený pytlík "čaje", toho o čaji a jeho správné přípravě moc nevíme.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Usadili jsme se na připravené židle a před námi na speciálním "stole", jehož součástí je i varná konvice, započala příprava deseti různých druhů čajů s výkladem v anglickém jazyce, což není tak obvyklé...Dozvěděli jsme se tedy i zajímavé informace k právě ochutnávanému druhu čaje.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Ve skleničkách před námi jsme si mohli daný druh čaje prohlédnout ...

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Ochutnávali jsme z takovýchto malých šálků a většinou jsme od jednoho druhu čaje vypili takovýchto šálků několik.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

K výrobě aromatizovaných čajů se nejčastěji používají čaje černé, zelené nebo oolongy - polozelené čaje (takový milk oolong čaj je fantastický a chutná skutečně tak, jakobyste si do čaje přilili mléko). Do čaje se přimíchávají květy nebo koření - přidáním různého aroma tak získáme aromatizovaný čaj. Černý čaj dokáže přidanou příchuť umocnit, a proto je výborný ve směsích - přidává se do něj třeba koření nebo citrusy, vzniká pak přírodně aromatizovaný čaj. Syntetické přísady tu nejsou uznávány.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

První výluh čaje se nepije, je to vlastně takový "oplach" čajových lístků. Druhý výluh se již podává a pije. Čím větší množství a čím delší dobu, tím silnější čaj. Přeženete-li to, čaj je tak hořký, že vám nebude chutnat. Ale zvyk je zvyk, pijete-li čaje pravidelně, je možné dávky zvyšovat a pít silnjší a silnější výluh. Existují odměrky, které vám pomohou zvolit správné množství. Lístky nepřelíváte pouze jednou, nýbrž je můžete používat třeba celý den, i čaj po třetím přelití chutná jako po prvním. Zde obchodnice oplachuje šálek, a aby vám na něj nesahala holýma rukama, používá kleště, které připomínají naše kleště k vytahování zavařených okurek z velké sklenice :-)

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Emička si čajový obřad vychutnala na maximum a na závěr si objednala spoustu druhů čaje. Myslím, že na takové množství, jako zde, ještě za svůj život nevypila ;-) Bylo to tak trochu jako v čokoládové továrně s tím rozdílem, že zde byla "přečajovaná" :-)

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Na foce jsou již zmiňované kuličky kvetoucích čajů. Na každé z nádob byla nalepená fotka, jak čaj po rozvinutí v konvici vypadá. Je to pěkná podívaná (chce to pořídit průhlednou skleněnou kovičku), koukáte-li na pomalu se rozvíjející lístky, které na závěr vykouzlí květinu. Všechny kuličky zde  jsou čaje jasmínové, což je vlastně čaj zelený, ale dochucený květy jesmínu. Zelené čaje bývají ochucovány například i bylinkami. Z květů se pro ochucení zeleného čaje používá nejen jasmín, ale třeba i broskvoň, chryzantéma nebo orchidej.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Zrající čaj Pu Ehr patří k nejznámějším čínským čajům. Pojmenován byl podle města Pu-er v provincii Yunnan. Výchozí surovinou je Maocha – zavadnuté lístky, ve kterých je zastavena probíhající oxidace, a které jsou následně svinovány a sušeny... Nejčastěji se Pu Erh lisuje do tvaru koláčů, které jste na mnoha fotkách viděli, čajových hnízd nebo cihliček, ale koupíte ho i jako čaj sypaný.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

No, Kubík zůstal zarputilým odmítačem jakéhokoli ochutnávání. Neupil ani trošiček z nabízených šálků. Co ho nejvíc zajímalo, byly různé krabičky a dózičky, do kterých si čaj můžete doma nasypat - je krabičkový.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

K ochutnávce jsme měli na stole "chipsy" na zobání - houbičky chitake - řeknu vám, je to stejný "mor" jako naše běžné chipsy ;-)

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Vyprávění i ukázky byly zajímavé...

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Zelené čaje zde v Číně pijí pravidelně třeba taxikáři, protože mají osvěžující až nabuzující efekt. Jako kdybyste pili celý den kávu. Za volantem pak řidiči neusínají. Mezi sedačkami nebo pod přístrojovu deskou většinou najdete nějakou lahev, ve které se louhují zelené lístky čaje.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Fotku s tabulkou čajů z naší ochutnávky vám sem nahraji, pokud by někoho z vás zajímalo, jaký druh čaje na jaký neduh pít.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Během ochutnávky došlo i na čaje bílé. V poslední době bývá vyhledávaným zbožím na trhu. Má mít nejen výbornou chuť, ale i skvělé účinky na lidské zdraví a je nejjemnější. Původně tento vzácný čaj pocházel z čínské provincie Fu-ťien, která sousedí s Tchaj-wanem. Nejznámějšími druhy bílého čaje jsou Pai Mu Tan – Bílá pivoňka, Shou Mei – Starcovo Obočí a Pai Chao Yin Zhen – Bílé jehličky se stříbrným chmýřím. Stupeň oxidace tohoto čaje je tak malá, že je považován za neoxidovaný.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Správně zvolené množtví čaje pro jeden šálek...

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Naši ochutnávku jsme končili ovocnými čaji. Nemělo by se s nimi v ochutnávce začínat. S naším krabičkovým ovocným čajem to ale má pramálo společného. Jedná se vlastně o různé druhy sušeného ovoce a výborný je i jen tak na zobání v sušené podobě - zobu pokaždé, když vařím čaj. Jediné, co se ze směsi nejí, jsou sušené květy, protože směs většinou obsahuje sušený ibišek velkokvětý, který je bohatý na vitamíc C, tiší žízeň a hlad a čaj krásně obarví do rudé barvy. Někdy nebývají označovány za čaje, ale za ovocné směsi a jsou plné minerálů, vitamínů a antioxidantů. Koupíte-li si skleněnou konvičku, pod kterou si zapálíte čajovou svíčku, můžete čaj popíjet po malinkých šálcích třeba celé odpoledne.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Horní řada obsahuje druhy nejkyselejší, které by se do směsi měly doplnit alespoň dvěma druhy ovoce z řad dolních. Záleží na vaší chuti a preferenci, já si doma udělala směs, která obsahuje asi pět či šest různých druhů ovoce a čaj je z této směsi vynikající.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Vezmete-li si po dopití párátko, můžete vyzobat vylouhované ovoce z vašeho šálku. Nebo ho zobat už při pití ;-)

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Pro svou šestaosmdesátiletou babičku, která má problémy s cukrovkou, jsem si nechala naporcovat čaj hnědý, který snižuje krevní cukr. Ale pokud byste chtěli hubnout, i na to je čaj určený ;-)

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Byla to celkem fuška čaj z koláče naporcovat. Úplně vábně nevypadá, ale o to více musí léčit :-)

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Přejete-li si dárkové balení nebo různě namíchané druhy čajů, není problém, každý si své v krámečku najde.

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Není to úžasné bohatství a krása?

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Odcházeli jsme s dvěma plnými taškami a obohacení spoustou zajímavých informací :-) Pokud se tu někdy objevíte, nechte se zavést na Tea market a klidně využijte vizitku z mé fotky, protože i vy tak můžete zažít svůj čajový obřad....

čínský deník blog fotografky foto ivet k iveta krausova tea market čajový trh

Máte zájem být informován o speciálních akcích?

Zanechte nám svůj e-mail.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů
detail